EU flag PERSIA-CARPET COMPANY DOO
Prodavnica originalnih persijskih tepiha
                                                              TELEFON ZA INFORMACIJE:
064 12 15 017

Gabbeh persijski tepisi

Gabbeh tepisi (Persjski: گبه‎‎) su tradicionalna podvrsta persijskih tepiha. Gabbeh je poznat kao Gava na Kurdskom i Luri jeziku, a takođe se zove i Khersak (خرسک) na Bakhtiari. Reč 'Gabbeh' dolazi iz persijskog jezika i znači sirovo, prirodno, nepokošeno.

Gabbeh su ručno tkani tepisi grubog kvaliteta i dimenzija (90 x 150 cm ili veći). Puno deblji i grublji od ostalih persijskih tepiha, a ponekad su debljine i po 2-3 cm. Veoma otporni i zbog toga su i omiljeni u dnevnim boravcima i prostorijama za ručavanje. Karakteriše ih apstraktni dizajn koji se oslanja na otvorena polja boje i razigranost s geometrijom. Gabbeh detalji su vrlo jednostavni sa ograničenim brojem dekorativnih, uglavnom pravougaoni predmeta nalik uglavnom životinjama. Najčešće su svetlih boja, kao što su žuta i crvena.

Gabbeh tepisi su izrađeni od prirodne, ručno predene vune i sve boje su stvorene sa prirodnim biljnim boje. Zbog svoje relativno jednostavne proizvodnje (manje precizan uzorak, mali broj čvorova po kvadratnom centimetru, itd) Gabbeh je jedan od jeftinijih podvrsta persijskog tepiha. Ova vrsta tepiha je popularna među populacijama u Zagros planinskom masivu na teritoriji Irana i Turske, uključujući i Kurde, Lure i Kaškaji (narod koji nosi šajkaču i opanke kao i Srbi). Gabbeh tepihe obično izrađuju žene.

Svaki Gabbeh tepih je jedan unikat.