EU flag PERSIA-CARPET COMPANY DOO
Prodavnica originalnih persijskih tepiha
                                                              TELEFON ZA INFORMACIJE:
064 12 15 017

Najstariji poznati persijski tepih

Najstariji poznati ručno čvorovan orijentalni tepih je pronađen prilikom arheološkog iskopavanja u planini Altaj u Sibiru u blizini doline Pazryk na granici sa Mongolijom. Godine 1949. ruski arheolog, Sergej Rudenko otvorio 2500 godina staru grobnicu.

Tepih je pronađen u poluzamznutom stanju u grobnoj humki skitskog princa. Ovaj tepih potiče iz 5. veka pre nove ere i nosi ime "Pazryk Carpet". Danas se tepih nalazi u Ermitaž muzeju u Sankt Peterburgu, Rusija.

Tepih je sofisticiran sa cvetnim, geometrijskim i opisnim motivima. Dimenzije tepiha su 283x200cm i ima oko 36 simetričnih turskih čvorova po centimetru kvadratnom (232 po inch²). Napredna tehnika koja se koristi u ovom tepihu ukazuje na dugu istoriju evolucije i iskustva u tkanju. Smatra se najstarijim poznatim tepihom na svetu. Njegovo centralno polje je bordo boje i ima dva široka okvira. U jednoj su prikazana dvadeset četiri jelena lopatara koji prestavljaju stablo života, dugovečnost i mudrost. U drugom okviru sa nalaze dvadeset osam konjanika koji putuju u suprotnom smeru od jelena i oni predstavljaju moć, plemstvo i hrabrost. Broj od dvadeset osam konjanika odgovara broju ljudi koji nose Xerxes-ov tron na reljefima u Persepolis-u.

Tepih je star oko 2500 godina (fragmentiran), ali pokazuje jasan primer kako se prave dobri ručno čvorovani tepisi, a i danas se proizvode na isti način.